Fysiotherapie bij knie- of heupartrose in de basisverzekering

Maandag 23 april 2018

Bij artrose is het kraakbeen in een gewricht in kwaliteit afgenomen. Normalerwijze zorgt het kraakbeen er voor dat de krachten in het gewricht tijdens dagelijkse functies goed opgevangen worden. Bij het dunner en minder vlak worden van dat kraakbeen kunnen geleidelijk aan klachten ontstaan. Denk daarbij vooral aan pijn en stijfheid. En soms ontstaat er ook een zwelling in zo’n gewricht, met name na zwaardere inspanning.

Via een röntgenfoto is artrose te bevestigen. Dit heeft echter niet altijd meerwaarde want de ernst van de klachten is niet evenredig aan de gewrichtsveranderingen zoals deze op de röntgenfoto zichtbaar zijn.

Artrose wordt in de volksmond ook wel slijtage genoemd. Dit is wat verwarrend want een gewricht met artrose kan gelukkig vaak toch nog redelijk goed belast worden. En wanneer dat niet het geval is, kan een fysiotherapeut meekijken waarom dat dan niet zo is. Mogelijk is er met bijvoorbeeld training en adviezen een duidelijke verbetering te bereiken.

Dit is ook onderkend door Zorginstituut Nederland. Deze instantie houdt zich bezig met onder andere de kwaliteit en betaalbaarheid van zorg in Nederland. Op advies van dit orgaan is per 1 januari 2018 fysiotherapeutische zorg bij artrose van knie en heup voor alle patiënten bereikbaar door deze op te nemen in de basisverzekering. Je krijgt tot 12 behandelingen vergoed. Zorginstituut Nederland is vooral benieuwd of dit een afname gaat geven van het aantal uitgevoerde nieuwe knieën en heupen.

De Fysiotherapeuten van Fyne, het netwerk van praktijken in het Land van Cuijk en de kop van Noord-Limburg, zullen zeker hun beste beentje voor zetten om met dit initiatief tot een positief resultaat te komen. Kijk even op www.fyne.nl bij welke Fyne-praktijken u terecht kunt.