Valpreventie: Hup, in de benen!

Maandag 24 september 2018
Eerste week van oktober: de week van de Valpreventie: Hup, in de benen!

De eerste week van oktober(1 t/m 7 oktober 2018) staat in het teken van de Valpreventieweek: Hup, in de Benen!
In deze week worden in Boxmeer, Overloon, Rijkevoort, Mill en Cuijk  verschillende activiteiten rondom dit thema georganiseerd.
Vallen is een groot probleem onder ouderen. Van de zelfstandig wonende ouderen boven de 70 jaar valt minstens 25% één keer per jaar en 15% twee keer of vaker. Boven de 85 jaar is het risico om te vallen zelfs verdubbeld. Deze cijfers zouden nog wel eens een stuk hoger kunnen liggen, aangezien niet alle valpartijen worden geregistreerd.
Het aantal slachtoffers van 65 jaar en ouder die in het ziekenhuis belanden is enorm gestegen naar 96.200 personen in 2016. Ook het aantal dodelijke valongevallen in de periode 2011-2016 is gestegen met 40 %, naar 3.653 65+-ers. Achter deze kille cijfers gaan ieder jaar weer vele tienduizenden individuele drama’s schuil, waarbij een oudere plotseling zijn/haar zelfstandigheid verliest en fors inlevert op de kwaliteit van leven. (Bron: Letsel Informatie Systeem 2016, VeiligheidNL; Letsellastmodel 2016)
 
Angst om te vallen
Gelukkig loopt het meestal goed af. Maar de schrik zit er na een paar keer goed in! Zelfs zo, dat men uit voorzichtigheid steeds minder beweegt om maar geen risico te lopen. Gevolg daarvan is dat men uit begrijpelijke angst minder geneigd is om er op uit te gaan, mensen te ontmoeten, dingen te ondernemen. Men voelt zich steeds onzekerder en dat kan zelfs leiden tot depressiviteit.
Door minder te bewegen krijgt het lichaam ook niet meer de oefening die het nodig heeft om goed te kunnen blijven functioneren. Er treedt verlies aan kracht op en de gewrichten worden stijver. Hierdoor kunnen eventuele balansverstoringen minder makkelijk worden opgevangen en zo is ongemerkt een vicieuze cirkel geboren. Vallen kan dus, ook als het goed afloopt, behoorlijk ontregelend werken. Een onverwachte val is voor een mens altijd een ingrijpende ervaring. Een goede balans en voldoende spierkracht  geven een gevoel van zekerheid. Dus los van eventuele calamiteiten is het altijd zinvol om goed voor je lichaam te zorgen. En balans hoort daarbij, net zoals gezond eten en geregelde lichaamsbeweging. U kunt er zelf dus ook wat aan doen!
 
Valpreventiecursus
Deze cursus richt zich op het verbeteren van de spierkracht en de balans. Dit wordt gedaan middels een hindernissenparcours, diverse sport- en spelvormen en valtraining waarbij u leert hoe te vallen. Daarnaast krijgt u oefeningen mee voor thuis.
Het doel van deze cursus is het aantal valincidenten te verminderen en de kans op letsel bij een val te verkleinen. Uit onderzoek blijkt dat het aantal valincidenten na deelname aan de cursus gemiddeld met bijna 50% is afgenomen!  
 
De week  van de valpreventie
In de week van de valpreventie willen we aandacht besteden aan het voorkomen van vallen; wat is de oorzaak en wat kunnen we er aan doen? Om hierover meer informatie te krijgen, worden er op diverse plaatsen op woensdag 3 oktober inloopmiddagen gehouden. Voor verdere informatie kunt u contact opnemen via info@fyne.nl. 
 
Donderdag 4 oktober een valpreventiemarkt   is er van 14.00-16.30 uur een  valpreventiemarkt in de Weijerstaete in Boxmeer.
Hier zullen verschillende organisaties aanwezig zijn om meer informatie te geven over vallen/valpreventie en valcursus (o.a. valpreventiecursus, Fysio- Ergotherapie, dietist, apotheek, opticien, hulpmiddelen, Gemeente, Sociom, GGDHvB e.d) Tijdens de beurs kunt u een  valrisico inventarisatie laten doen.(valtest).